Hoću Pivo

Tehnike dodavanja hmelja

Budući da se u pivo dodaje s različitim svrhama (gočina, okus, aroma), tehnike dodavanja hmelja su: 

MASH HOPPING

Kod ovog načina hmelj dodajemo prilikom ukomljavanja. Ovo je tehnika koja zahtijeva veliku količinu hmelja s upitnim rezultatima i osobno je nisam nikad probao. Budući da se hmelj ne kuha neće otpustiti gorčinu a aroma bi se mogla izgubiti prilikom kuhanja koje slijedi. 


FIRST WORT HOPPING (FWT)

Hmelj se dodaje u lonac za kuhanje nakon cijeđenja komine (prva sladovina). Studije pokazuju da ovaj hmelj pivu daje ugodnu gorčinu i aromu uz povećanje IBU-a do 10%. Otkad sam prvi put probao ovaj način hmeljenja koristim ga gotovo za svako pivo. Možete koristiti hmelj visokog udjela AA kao i onaj s nižim udjelom AA.


DODAVANJE TIJEKOM KUHANJA

Ovisno želimo li da hmelj otpusti više ili manje gorčine ili arome dodajemo ga u prvoj ili kasnijim fazama kuhanja (što se manje kuha, hmelj otpušta manje gorčine a više arome).  Hmelj za gorčinu se kuha 60 ili 90 minuta (ovisno o ukupnoj dužini kuhanja sladovine), dok se onaj za okus i aromu dodaje zadnjih 15ak minuta kuhanja. Za gorčinu koristimo hmelj s visokim udjelom, a za okus i aromu hmelj s niskim udjelom AA. Osobno nisam pobornik dodavanja hmelja 15-30 minuta prije kraja kuhanja jer smatram da će se aroma izgubiti i nestati s kuhanjem. Možda griješim al moji pokušaji s hmeljenjem u toj fazi nisu dali neki rezultat u vidu okusa i arome.


HOP BACK

Ovaj način hmeljenja se radi na način da prilikom hlađenja sladovinu cirkuliramo kroz inox ili bakrenu posudu s hmeljem koja se nalazi između chillera i fermentora (kako bi se sladovina ohladila i “pokupila” samo aromu hmelja). Posuda treba imati nekakav filter kako hmelj ne bi završio u fermentoru. Svrha ovog hmelja je otpuštanje arome.


DRY HOPPING

Hmelj se može dodati i u fermentor. Cilj ovog hmeljenja je otuštanje arome iz hmelja pa se u tu svrhu koristi hmelj s niskim udjelom alfa kiselina. Hmeljenje se radi nakon završene fermentacije. Razlog za dodavanje nakon što je pivo isfermentiralo jest da zadržimo aromu hmelja u pivu jer je fermentacija buran proces pri kojem nastaje CO2 koji izlazi van fermentora, pa bi mogao za sobom “povući” i aromu hmelja. Količina se (ovisno o stilu piva) najčešće kreće od 2-10 g/L piva, no mogućnosti su beskonačne. Hmelj se ostavi u fermentoru od nekoliko dana do nekoliko tjedana (najčešće do 7 dana). Mogući problem kod ovog hmeljenja je infekcija jer unosimo hmelj koji nije dezinficiran (kuhanjem bi izomerizirali alfa kiseline u svoje gorke nasljednike pa bi ono poništilo svrhu hmeljenja), iako je hmelj u nekoj mjeri dezinficijens nismo sigurni gdje je bio i da li je usput “pokupio” nešto. Osobno nisam imao problema ali neki pivari su mi se žalili na infekcije koje su nastale nakon dry hopping-a. Ukoliko se odlučite na ovu tehniku hmelj  je najjednostavije staviti u koristiti vrećicu za hmelj ili ukoliko ju nemate tada u najlonsku čarapu (dezinficiranu) i zavezati ju za vrh fermentora zbog lakšeg pretakanja piva.

Za podršku stisni lajk:

Podijeli s prijateljima...
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

8 thoughts on “Tehnike dodavanja hmelja”

 1. Imam samo hmelj Cascade a ovdje u Makedonija nemam gdje nabavit, problem mi je sada sto ima bas mal IBU dali bih mogao radi sa FIRST WORT HOPPING i kako se to tocno radi i odakle da oduzmem inace sam planirao stavljat hmelj:
  60min 30g
  15min 20g
  5min 20g
  0min 30g

 2. Alo ekipa!
  Evo procitao sam sve i vise puta i svaka cast za sve tekstove.kapa dolje,kako bi rekli! Evo ja iman par pitanja,odnosno trebam savjet odnosno vase misljenje.
  Poceo sam s kucnim pivarstvom,nabavio osnovnu opremu i trenutno sam na pocetnickom nivou tj,na pivu od ekstrakta.
  Do sad je uvijek ispalo ok,ali slijedeci samo upute s konzerve ekstrakta iskreno nisan u potpunosti zadovoljan. Pivo je za moj ukus nekako “prazno”,dane recen vodenasto.
  Pokusao sam dodavati uz pivski secer i suhi slad.rezultat je bolji al mi jos to nije to!
  Sad bi uz sve to probao dodati i hmelj.imam hallertau mittelfruh,hmelj za aromu i okus.znaci nizak AA.
  Sta uciniti,kad ga dati i koliko?
  Kako sam razumio iz tekstova dodati ga zadnjih 20-15min kuhanja za okus i onda opet ga nadodati oko 5min prije kraja vrenja za aromu?
  Kao sto vidite odlucio sam se da bi dodavao hmelj tijekom kuhanja.
  E sad pojma nemam koju bi kolicinu hmelja upotrebio?
  Eto ekipa,bio sam dug,mozda i predug,u svakom slucaju hvala svima za svaku pomoc!
  E,da,naravno iduci korak imam u planu ic na all grain metodu a me zanima ima li tko iskustva i znanja o grainfather sistemu.cini mi se zanimljiva stvar!
  Eto pa jos jednom hvala svima…

  1. Najbolje bi ti bilo unijet recept u neki od brew software-a i vidit koliki IBU dobiješ s kojom količinom.
   Ako si i do sad koristio software za pripremu recepta onda bi prema rezultatima piva trebao znati što sad očekivat.
   Izračunati IBU je samo matematika, stvarni rezultat je okus i razlikuje se ovisno o tehnici al do toga ćeš doć iskustvom.

Comments are closed.