Hoću Pivo

Stout @HERMS

U 6 video nastavaka upoznajte čari kuhanja ovog starog stila na HERMS sustavu…

1. Priprema

2. Ukomljavanje slada

3. Ispiranje slada

4. Kuhanje sladovine

5. Dezinfekcija opreme i hlađenje sladovine

6. Fermentacija

Za podršku stisni lajk:

Podijeli s prijateljima...
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

35 thoughts on “Stout @HERMS”

 1. prkrasno snimljeno i detaljno objašnjeno,,,,sve pohvale darku,,,htio bi s njim stupit u kontakt,,moja kontakt mail adresa-,,klikklak1965@gmail.com ,,,pozdrav od joška

 2. Darko, puno ti hvala na ovako detaljnom videomaterijalu.
  Jako mi se sviđa ideja o prirodnoj karbonizaciji u kegu, odnosno čuvanja CO2 nastalog (sekundarnom) fermentacijom.
  Možeš li molim te ukratko samo objasniti kako nakon završetka prirodne karbonizacije pivo pretačeš u drugi keg a da se ne zapjeni i ne digne talog iz prvog kega? Pretpostavljam da se sve treba odvijati pod tlakom u oba kega, pa bi me zanimali detalji ako ti nije teško u par riječi opisati postupak.
  Hvala ti i pozdrav!

  1. Tako je, uvijek pretačeš pod pritiskom CO2 da ne dođe do oksidacije, također pivo treba bit ohlađeno, znači ne pretačeš pivo sobne temperature.
   Princip je slijedeći: iz punog kega istoči 1-2 dl, tj. dok ne istočiš kvasac i ne poteče bistro pivo. Nakon toga prazni keg “odzrači” s CO2 (nadrukaj ga s CO2, par puta ispusti pritisak i opet ga napuni s CO2, tako ćeš izbacit zrak).
   U onom kegu di je pivo namjesti pritisak za 0.2-0.3 iznad praznog kega i spoji kegove preko ventila za istakanje (pivo će ić od dna do dna), povremeno ispuštaj pritisak iz kega u kojeg puniš, po potrebi nadrukaj puni keg s CO2.
   Ovdje će ti dobro doć ispušni ventil s manometrom tako da možeš kontrolirat pritisak, njega spajaš na prazni keg.
   Ja obično puni spojim s bocom CO2 i namjestim na 1 bar, prazni stavim na 0.8 bara i ventil namjestim da lagano ispušta pritisak (s tim da je razlika max 0.3-0.4 bara).

 3. Svi su manje više počeli s nekakvim primitivnijim oblicima hlađenja, uključujući i mene. Za početak možeš u sladovinu ubacit boce leda i povremeno promiješat (bez aeracije!). Samo pazi da su boce dezinficirane.

  1. mislio sam s ledom u hlt. Nebi bas dodavao led direkt u sladovinu. Dali bi bilo dovoljno iz lonca za kuhanje provući jednom sladovinu kroz spiralu sa ledom? jel bi uspjelo ohladit?

 4. Sve odlično, stvarno, svaka čast.
  Mene interesuje, poslije kuhanja, kako ide pranje, čišćenje i dezifencija svega. Pogotovo ovoliki broj spojeva, ventila, crijeva. Pretpostavljam da bi bilo puno posla da se sve rastavlja ili kako?
  Thx

  1. Ne rastavljam ventile nakon svakog kuhanja.. redovito operem sve na što se može uhvatiti sladovina isl. (bačve, crijeva..). Držim se pravila operi nakon upotrebe dezinficiraj prije tako da se ne stvore nove civilizacije na opremi.
   Ali da, dosta je posla s čišćenjem i dezinfekcijom, no put do dobrog piva ide preko čistoće.. zato mogu reći da mi se pivo još nikad nije pokvarilo.. i znam što pijem.. uzdravlje!

 5. Kao prvo svaka čast na video uradcima, bilo mi je zadovoljstvo pogledati ih i kao veliki ljubitelj piva naravno da sam se morao okušati u vlastitoj proizvodnji. 🙂 (tek prvo kuhanje palo neki dan)
  Zanima me jel se kako može ući u kontakt s tobom, neku e-mail adresu ili slično, mislim ako zapnem kako najbolje pitati nego velikog majstora.

  1. Hvala.
   Slobodno pitaj ovdje, odgovor (ako uopće znam) će možda poslužiti još kome..
   Prvo pivo se pamti. Kakvo je ispalo?

 6. Pozdrav,

  Dali prije zatvaranja kega izbacujes iz kega vrenjace star san ili se on ostavlja unutra ?!

  Tomislav

  1. Ostavi ga unutra, on će dezinficirat sve što kegovi pri fermentaciji izbace u keg sa starsanom (ili bilo kojim drugim dezinf. sredstvom).

 7. Pozdrav,
  Zanima me kad pivo odfermentira i pretocim u keg dodam Co2 na zeljeni nivo karbonizacije
  i stavim na hladenje dali cijelo vrijeme boca Co2 mora biti otvorena prema pivu i regulator podesen na zeljeni nivo ili jednostavno pretocim napunim s Co2 npr. 1.5 bar odspojim
  i stavim na hladenje te cekam par dana dok pivo upije co2 pa provjerim ako je slabo dodam jos co2 unutra ?! i koliko pivo moze stajati u kegu kad se pocme tociti , inace odlican blog
  sve za kegiranje je skoro nabavljeno fali jos boca za co2 i vjerovatno iduca runda ide
  na fermetaciju pod pritiskom , zadnju fermetaciju sam radio s 3 kega prema tvojim upustvima
  i odusevljen sam koliko je jednostavnije i lakse raditi s njima !

  Zahvaljujem
  Tomislav

  1. Pivo se karbonizira samo kad je CO2 spojen na bačvu (sve dok se tlakovi u kegu i izlazni tlak iz boce ne izjednače) tako da moraš ostaviti spojenu bocu na keg.
   U kegu može stati prilično dugo uz uvjet da je keg ispunjen CO2 (nikako zrakom) i da je temperatura niska.

   Pri kegiranju obavezno vodi računa o tome da ti je sistem izbalansiran te o tlaku kojim karboniziraš, u protivnom će ti pivo dosta pjeniti ili se npr. neće gazirati.. evo ti par linkova za više informacija:

   http://braukaiser.com/documents/CO2_content_metric.pdf
   http://www.iancrockett.com/brewing/info/kegbalance.shtml

 8. Darko..svaka cast.Moja pohvala za tvoj sistem i detaljan opis.Zanima me kad pretaces sladovinu iz lonca za kuhanje u kegove,koliko ih napunis?Tj.. Koliko sladovine stavis po kegu maksimalno?

  1. Ha čuj, ovisi o tome koliku fermentaciju očekuješ.
   Ako je nekakvo lakše pivo možeš proć i sa 17-18 L u kegu jer će fermentacija bit slabija, dok bi za jača piva trebao ostavit 20-25% slobodnog prostora.
   Trenutno fermentiram jedan american pale ale od cca 13°P tako da sam ih napunio s cca 17°, dio krauzena je ipak potražio put do slobode 🙂

Comments are closed.