Hoću Pivo

Recirkulacijski sustavi

Bez obzira radi li se o kućnoj ili komercijalnoj proizvodnji piva, jedan od važnijih čimbenika proizvodnje je održavanje temperature ukomljavanja. O temperaturi ukomljavanja ovisi kakvo pivo ćemo dobiti; hoće li biti “suho” (s više fermentabilnih šećera) ili “punijeg okusa” (s više nefermentabilnih šećera koji ostaju u pivu nakon fermentacije).

Ukomljavati se može u izoliranim posudama, poput prijenosnog hladnjaka ili u metalnim loncima/bačvama. Ukoliko ukomljavamo u prijenosnom hladnjaku temperatura ukomljavanja će ostati gotovo nepromjenjena unutar sat vremena (odstupanja od 1-2°C s obzirom na jednostavnost sustava su zanemariva).

No, ukoliko se odlučimo ukomljavati u većem metalnom (npr. inox) loncu javlja se problem održavanja temperature. Inox lonci sami po sebi nisu izolirani i slabo održavaju toplinu. Uz to su i velike zapremine tako da će se u komini javljati mjesta s velikom oscilacijom temperature.

Recirkulacijski sustavi učinkovito rješavaju oba navedena problema, i to na način da sladovina neprestano cirkulira preko pumpe kroz grijače tijelo i tako održavaju temperaturu konstantnom. Postoje 2 modela recurkulacijskih sustava: HERMS i RIMS.


HERMS

HERMS (Heat Exchange Recirculation Mash System) je sustav u kojem sladovina neprestano cirkulira preko pumpe kroz izmjenjivač topline (heat exchanger- HEX) koji je smješten u HLTu i tako održava temperaturu ukomljavanja. Kao izmjenjivač topline najčešće se koristi bakrena cijev ili cijev od inoxa namotana u spiralu. U HLTu se grije voda koja zagrijava bakrenu/inox cijev, pri cirkulaciji sladovina preuzima temperaturu cijevi i vraća se u MLT održavajući temperaturu u MLT-u konstantnom. Voda u HLT-u se može grijati električnim grijačima ili plamenikom. HERMS se može djelomično ili potpuno automatizirati.
Kontrola je jednostavnija ukoliko koristimo električne grijače jer se paljenje/gašenje grijača upravlja jednostavnim temperaturnim kontrolerom (PID).
Kod plina je potreban elektromagnetski ventil koji propušta/zaustavlja protok plina, kao i sistem za paljenje plina.

 


RIMS

RIMS (Recirculation Infusion Mash System) je sustav kod kojeg sladovina cirkulira preko pumpe kroz cijev u kojoj je smješten grijač, i na taj način održava konstantnu temperaturu. Kod RIMS-a se sladovina grije direktno u doticaju s grijačim tjelom (za razliku od HERMS-a gdje grijač grije vodu koja zatim prenosi temperaturu dalje na spiralu (HEX) i sladovinu).

Poželjno je da grijač bude “low density”, tj. da ima malu snagu po jedinici površine da se izbjegne zagaranje sladovine. RIMS se također može automatizirati pomoću temperaturnog kontrolera (PID-a) koji upravlja grijačem, te na osnovu zadane temperature uključuje ili isključuje grijač.

 


Prednost ovakvih sustava je konstantnost procesa, stalna cirkulaciju čime se povećava bistroća sladovine te mogućnost automatizacije.

Nedostatci su cijena i komliciranost izrade, sporije postizanje temperature kod ukomljavanja na više temperatura za razliku od infuzije (kad samo dodamo vruću vodu) te više djelova za održavanje i čišćenje.

Za podršku stisni lajk:

Podijeli s prijateljima...
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.