Hoću Pivo

Priprema slada

Dobro samljeven slad bi trebao sadržavati: dio cjelovitih ljuski, dio krupno samljevenog endosperma (unutrašnjosti sjemena) i dio sitno samljevenog endosperma u obliku brašna. Ovakav slad će omogućiti dobru konverziju škroba uz izbjegavanje problema s protokom pri cijeđenju (začepljivanje lažnog dna ili drenažne cijevi).

Najveći izazov je zadržavanje cjelovitih ljuski prilikom mljevenja. Ovisno o mlinu, samljeveni slad će sadržavati više ili manje cjelovitih ljuski koje su nam bitne da bi osigurale nesmetan protok pri cjeđenju jer će kreirati filter koji će zadržati sitnije samljevene dijelove (brašno) i spriječiti začepljivanje.

Priprema slada obuhvaća povećanje vlažnosti slada prije mljevenja, sadržaj vlage se povećava za 2% što bi kod 5 kg slada iznosilo 1 dl vode, kod 10 kg 2 dl itd. Najjednostavnije je slad staviti u veću posudu i prskati ga vodom uz stalno miješanje. Ovako pripremljen slad ostavimo par minuta da upije vlagu, nakon čega je spreman za mljevenje.


Na slikama ispod se vidi razlika u udjelu cjelovitih ljuski, lijevo je samljeveni suhi slad a desno slad tretiran s 2% vode (mlin je s 2 valjka, razmak između valjaka iznosi 0,86 mm ili 0,034″):

Zapremina navlaženog slada je veća upravo zbog povećanog udjela cjelovitih ljuski (u obje staklenke je 200 g slada):

Ovakvom pripremom slada moći ćemo namjestiti manji razmak između valjaka i sitnije samljeti slad čime povećavamo iskoristivost uz izbjegavanje problema sa cijeđenjem.

http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Malt_Conditioning

Za podršku stisni lajk:

Podijeli s prijateljima...
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.