Hoću Pivo

Primjer- proizvodnja piva od ekstrakta

OK, odlučili ste skuhati svoje prvo pivo ali niste sigurni odakle krenuti i kako bi proces trebao ići.

Prikazati ću jedan jednostavan step-by-step primjer kako napraviti pivo od ekstrakta ječmenog slada.

Ovo je samo jedan od načina i varijacije na temu su uvijek moguće i vremenom ćete sami pronaći način koji vam najviše odgovara.

Raditi ćemo jednostavno polutamno pivo od sastojaka koje nije problem nabaviti:

________________________________________________________________

Sastojci:

Back ekstrakt- 3.5 kg

Hmelj Aurora- 25 g (60 min)

Hmelj Styrian Golding- 20 g (10 min)

Slad Crystal- 0,5 kg

(ukoliko nemate slada možete koristiti i Kneipp (kavovinu) u količini od 50-ak g)

Kvasac- S-05

_______________________________________________________________

Količina prije kuhanja- 29 L

Količina nakon kuhanja- 24 L (-2 L koje ćemo ostaviti u loncu= ukupno 22 L u fermentoru)

OG= 1.052

IBU= 27

EBC= 31

FG= 1.011

ABV= 5.4%

_______________________________________________________________

Odlučite kako ćete hladiti sladovinu, ukoliko koristite kadu/kacu s ledom, ranije zamrznite nekoliko boca leda (što više to bolje).


KUHANJE

 1. Dezinficirajte lijevak, staklenu posudu za kvasac, žlicu, cjediljku, vrenjaču, gumeni čep, demižon (sve što dolazi u kontakt s pivom nakon kuhanja).
 2. Izvagajte ekstrakt i hmelj.
 3. U lonac stavite kuhati 28 L vode (da ne bude do vrha)
 4. U manji lonac stavite 0,5 kg slada u 2 L vode zagrijane na 65-75°C (slad stavite u vrećicu za slad, ukoliko ju nemate možete se poslužiti nekorištenom vrećicom za pranje sitnog rublja u perilici). Održavajte temperaturu pola sata nakon čega izvadite vrećicu sa sladom i tekućinu iz lonca ulijte u lonac za kuhanje.
 5. Do sada je voda u loncu već trebala početi ključati, uklonite lonac s vatre i polako dodajte ekstrakt uz stalno miješanje (da se ekstrakt ne zalijepi i zagori na dnu lonca). Kad ste dodali cijelu količinu ekstrakta vratite lonac na “vatru” i čekajte da opet proključa.
 6. Pazite da ne pokipi, kao zaštitu možete koristiti štrcalicu s vodom (npr. ona za cvijeće) kojom ćete štrcati površinu tekućine ukoliko vidite da bi moglo pokipjeti. Meni se dobrim pokazalo ubacivanje par kovanica u lonac prije kuhanja, one “razbijaju” mjehure zraka prije nego dođu do površine.
 7. Kad se ekstrakt potpuno otopio dobili ste sladovinu (slatku tekućinu u kojoj se nalaze šećeri iz slada). Kad sladovina proključa dodajte hmelj Auroru.
 8. Stavite kuhati 3 dl vode za rehidraciju kvasca. Kuhajte 10-15 min i ostavite da se ohladi na 25°-30°C.
 9. Nakon 45 minuta dodajte 15 g hmelja Styrian G. Ako hladite immersion chillerom ubacite ga u sladovinu da se dezinficira.
 10. Nakon 60 minuta ugasite plamenik, izvadite vrećice s hmeljem i procijedite ih preko cjediljke (možete ih ostaviti i do pretakanja sladovine u fermentor- pogotovo ako ste dodavali hmelj u zadnjih par minuta kuhanja).

OD SADA DO KONZUMACIJE PIVA PAZITE DA SVE ŠTO DOĐE U KONTAKT S PIVOM BUDE DEZINFICIRANO

 1. Lonac poklopite poklopcem ili ga prekrijte aluminijskom folijom i stavite ga u kadu/kacu s ledom, povremeno promiješajte zbog bržeg hlađenja (polako miješajte jer želite izbjeći aeraciju vruće sladovine).
 2. Rehidrirajte kvasac: kad se voda ohladila na 25°-30°C dodajte kvasac i lagano promiješajte. Za 30 minuta kvasac je rehidriran i spreman za fermentaciju.
 3. Kad temperatura sladovine padne ispod 20°C (idealno 16-17°C) pretočite sladovinu u fermentor.
 4. Dobro protresite fermentor- tresite ga barem 60 sec zbog aeracije sladovine.
 5. Dodajte rehidrirani kvasac, stavite čep s vrenjačom u koju natočite sredstvo za dezinfekciju (alkohol, otopina Izosana…).

FERMENTACIJA

 1. Ostavite na temperaturi od 17-20°C (par stupnjeva iznad ili ispod nije veliki problem ali preporučam  ispod 20°C)
 2. Za nekih 5-7 dana izmjerite OG
 3. Nakon 1 dana opet izmjerite OG, izmjerite ga opet sutradan i ukoliko je OG isti 3 dana za redom fermentacija je završena i mlado pivo je spremno za flaširanje.

FLAŠIRANJE

Dezinficirajte svu opremu koja će doći u doticaj s mladim pivom (boce, čepove, crijevo, ako koristite bačvu za pretakanje, cijev za pretakanje, punilicu).

Dva su osnovna načina punjenja boca:

 1. Direktno pretakanje iz fermentora u boce
 2. Pretakanje mladog piva u bačvu za pretakanje a zatim u boce

Prednost prvog načina jest što ne trebate imati bačvu za punjenje.

Prednost drugog načina je jednostavniji postupak (iako se možda ne čini); lakše je pretočiti u bačvu ostavljajući ostatak (trub) u fermentoru nego paziti da ga ne „povučemo“ u boce pri punjenju.

1. Direktno pretakanje mladog piva iz fermentora u boce

DEZINFICIRATI: boce, čepove, crijevo za pretakanje (ili ako koristite cijev za pretakanje), punilicu.

a)      U svaku bocu od pola litre dodajte 3-5 g šećera (cca 6-10 g/L)

b)      Prelijte pivo iz fermentora u boce

c)      Začepite svaku bocu čepilicom.

2. Pretakanje mladog piva u bačvu za pretakanje, a zatim u boce

DEZINFICIRATI: boce, čepove, crijevo za pretakanje (ili ako koristite cijev za pretakanje), punilicu i bačvu za pretakanje.

a)      Izmjerite količinu mladog piva u fermentoru. Najbolje je prije kuhanja obilježiti na fermentoru oznake zapremine u litrama. Imajte na umu da će nakon pretakanja u fermentoru ostati 1-2 L ostatka (trub-a).

b)      U manji lonac stavite prokuhati ~0,5 L vode i izvagajte šećer za karbonizaciju (6-10 g/L). Kad voda proključa dodajte šećer i pustite da vrije slijedećih 5-10 min.

c)      Ulijte vodu iz lonca u bačvu za pretakanje. Da bi se pivo ravnomjerno pomiješalo sa otopinom šećera crijevo spustite na dno i usmjerite ga prema stijenci bačve tako da se prilikom pretakaja stvara mali vrtlog. Ukoliko niste sigurni da je pivo dobro pomiješano s otopinom šećera možete polako promiješati dezinficiranom kuhačom (pazite da se ne aerira).

d)     Ukoliko imate punilicu, pričvrstite je na komad crijeva i stavite na slavinu bačve.

e)      Bačvu podignite iznad novoa boca (npr. stavite ju na 1-2 prazne gajbe). Puniti možete na način da je punilica fiksna i da bocu podižete do punilice ili da punilicu stavite na duži komad crijeva i „bodete“ od boce do boce. Meni se bržim pokazao drugi način.

f)       Napunite bocu po bocu.

g)      Začepite svaku bocu čepilicom.


KARBONIZACIJA

Ostavite pivo 3 tjedna na ~20°C na tamnom mjestu.

I to je to, nakon cca 3 tjedna pivo će biti gazirano. Uživajte u prvom pivu- samo jedno je prvo!!

Za podršku stisni lajk:

Podijeli s prijateljima...
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

32 thoughts on “Primjer- proizvodnja piva od ekstrakta”

 1. Koja bi ovo bila vrsta pive ako se radi po ovom receptu? Bit će to moje prvo pa da se znam hvaliti pred frendovima- gore piše samo “jednostavno polutamno”..

  1. Ako prijatelji nisu baš upućeni samo nebo je granica pri određivanju stila. Tehnički gledano najbliže je nekakvom pale ale-u.

   1. hvala, skuhali smo, jedino je bila frka sa hlađenjem ( u velikoj kaci u vodu ubaćeno 17 plastičnih boca s ledom). Trajalo je preko sat vremena…

 2. hvala, skuhali smo, jedino je bila frka sa hlađenjem ( u velikoj kaci u vodu ubaćeno 17 plastičnih boca s ledom). Trajalo je preko sat vremena…

 3. Imam pitanjce….jel se u onom kompletu sa stranice “sve za pivo” dobije hmelj,kvasac,slad i ekstrakt ili …?

 4. Ej, gdje nabavljaš back ekstrakt? Jedino što pronalazim je Ireks aroma ali 15kg što mi je stvarno previše za početak…

   1. jesam 😉 u positiv.hr imaju tekući i u prahu… koji je bolji? što se tiče tekućeg naveden je samo volumen pa ne znam koliko je težak

    1. Kvalitativno su oba ista (ako su proizvedena od istog slada), suhi (prah) se lakše skladišti i duže traje ali je skuplji dok je tekući jednostavniji za dodavanje jer se ne stvaraju grudice i ne praši, no nešto je komliciraniji za vaganje (po teksturi je kao med).

 5. Pozdrav, stvarno super blog i sve pohvale za njega !
  Neki dan sam skuhao prvi put svoje pivo, pa se sada čekaju rezultati. Do tad bih imao nekoliko pitanja?
  1. Slad sam kuhao sam u gazi u posebnom loncu. Nakon pola sata što sam održavao temperaturu sam ga malo iscijedio, počela je izlaziti gusta tekućina koja mi je izgledala da bolje da je u pivu nego da nije, pa bih pitao da li treba slad iscijediti ili da ga se možda bolje uopće stavi bez vrećice u lonac pa da se poslije procijedi?

  2. je isti takav postupak ako se stavi kavovina umijesto slada, jer bi sljedeće kuhanje malo promijenio?

  3. Sladovinu sam ostavio da baš cijelo vrijeme kuha, da li je to uredu ili imak malo treba smanjiti temperaturu.

  Sostatkom nisam imao problema i zadovoljan sam gustoćom i bojom, stvarno se nadam da će ispuniti očekivanja kad ga budem probao za koji tjedan 😀

  1. 1. Nemoj kuhati slad, dovoljno je održavati temp. oko 70°. Napravi kako ti je zgodnije, i u jednom i drugom slučaju cilj je procijediti sladovinu za daljnje kuhanje.

   2. Daj mašti na volju. Možeš je dodati na više načina: napravljenu kavu dodaš zadnjih par minuta kuhanja, dadaješ je pri sekundarnoj fermentaciji ili prije flaširanja (kao tinkturu)..

   3. Dobro si napravio, kuhaj (da ključa) 60 minuta. Ekstrakt se može i manje kuhati al opet ovisi o vremenu dodavanja hmelja (ako 1. put dodaješ na 45 min prije kraja, nema potrebe kuhati 60 min- s tim da trebaš ukalkulirati smanjeno vrijeme kuhanja u recept zbog postizanja željenog OG-a)

   Sad samo strpljenja… Živio!

   1. Hvala na odgovoru, krivo sam se bio izrazio, pazio sam da je temperatura oko 70°cijelo vrijeme tako da sam na kraju jako zadovoljan.
    Još par kuhanja će biti sa ekstraktom na različite načine, a onda se definitivno prebacujem na kuhanje sa sladom bez ekstrakta.
    Hvala puno za blog, jako je poučan i definitivno me naveo na novi zanimljivi hobi ! !

 6. Pozdrav, planiram kuhati svoju prvu pivu pa bih slijedio ove tvoje upute, samo 25litara mi je previše za prvi put, zanima me koja bi količina bila početnih sirovina kad bi želio dobiti 10l piva, pa ako uspije dobro onda se bacam na pravo.
  PS Planiram uzeti sve ove navedene sirovine.

 7. Pozdraf!

  Ako fermenturam u kegovima kao ti na recimo 1.5 bara, kako mogu provjeriti OG 3 dana za redom bez da otvaram kegove i ispustim tlak? Mozda je pitanje glupavo, ali nije ni onaj koji pita prepametan 😀

  Jos jednom puno hvala!

  1. Istoči iz kega koliko ti treba za uzorak, samo pazi da uzorak dobro “otpliniš” od CO2 jer će ti u protivnom hidrometar pokazat krivo očitanje.
   Mućkanje je još uvijek najbolja metoda. 🙂

 8. Znači ovako. Prva runda skuhana. Woooohooo. Kuhali ipu dobili balticki porter hahaha. Sve je proslo na kraju ok s time da nam se zastopavalo cirkuliranje prilikom ukomljavanja. Mislim da je problem razmak izmedu cijevi i dna ispod laznog dna. Crijeva su otisla od temperature u k. Izgleda da nije bezveze kada pise da ide do 60°. I to smo brzinski sredili. Skoro cijelo ukomljavanje je proslo na 67 sa “malom” razlikom na kraju. Diglo se na 75. Zezamo se da smo htjeli mash out heheh. na kraju da spomenem OG 1072 i da se molimo kako ce kvasac srediti ono sto mi mozda nismo heheh. Ti si zasluzan za avanturu premda ako ti se stucalo jucer to je bilo zato smo te vise pita spominjali dok smo ljepljivim rukama panicno ukomljavali hehee 😉

 9. Koliko dugo bućka u kegu koji glumi vrenjacu? Ako treci dan prestane co2 buckati jel to normalno? Sve skupa imamo 32l podjeljeno u 2 kega. Hvala ti 😉

 10. Pozdrav! Spremam se probati kuhati prvi put po tvojem receptu. Prikupio sam svu opremu pa se sad bacam u nabavku sirovina. Back ekstrakt sam nasao od ireks arome ali u tekucem obliku… pa me zanima jel kolicina od 3.5 kg ista i za tekuci ekstrakt? Jos me muci ovih 0.5 kg Crystal slada… to se samo ubaci? jel treba biti mljeven? I zadnje pitanje…sa cime dezinficiras sve sto treba dezinficirati? Imam jos sto pitanje al da te ne ubijem odmah u startu 🙂 Hvala unaprijed

  1. Isto je, tekući ili suhi ekstrakt, kristal mora biti samljeven.
   A da pročitaš što piše u uputama i tako nađeš odgovore na ostala pitanja..?

 11. Sutra punjenje u boce. Danas sam mjerio FG. kaze refrektometar 9brixa drugi dan za redom. OG je bio 17.5. Probao sam pivo, ima fini cascade miris, okus je dosta gorak kako smo htjeli. Pretpostavljam (nadam se) da u ovom stadiju ono što osjetim da fali je manjak CO2 i sazrijevanje. Nisam siguran kakav bi tocno okus u ovom stadiju trebao biti? Guglao sam ali svasta nalazim. Sve u svemu ludi hobi 🙂 hvala na poticaju

 12. Što koristiš za dezinficiranje fermentora ?
  Vidio sam na internetu da vani spominju “sanitizer”, ne znam što bi to bilo kod nas…
  Znam da se za vinske bačve koristi sumpor :-s

 13. pozdrav majstore..
  spremam se kuhati prvi puta.. umjesto Back ekstrakta kupio sam Malt Light ekstrakt u prahu (Svezapivo.hr).. ostalo sve po tvom receptu.. bude to dobro ispalo ili trebam nešto prilagoditi pošto nije Back ekstrakt? planiram to staviti u podrum na fermentaciju, u nutra je temperatura oko 16-17 stupnjeva, a prognoza je ovih dana oko nule pa će se još spustiti za koji stupanj.. bude se prekinula fermentacija ako se spusti ispod 15 stupnjeva (noću) i da li bude to problem?.. mogu u tom slučaju preseliti fermentator (mućkalo bude se sigurno)?

  1. Nisam radio s njim al trebalo bi bit ok.
   Ispod 15° je dosta nisko za ale kvasac, po potrebi ga preseli na toplije.
   Vodi računa da je temp. fermentacije uvijek za par stupnjeva iznad temp. okoline.

 14. Kuhat cemo pivo po ovom receptu za par dana pa imam dva pitanja.
  1) Dal se slobodno pivo pretoci direktno iz lonca u fermentor ili to treba sa crijevom odradit?
  2) Kod mjerenja OG-a refraktometrom da li otvaramo fermentor kod svakog mjerenja ili se uzme uzorak tj kako postupati s uzorkom i di ga je najbolje drzati?

  Hvala na blogu i odgovoru

  1. Pretoči kako ti je god zgodnije samo pazi na dezinfekciju.
   OG mjeriš jednom i to nakon kuhanja, vjerujem da misliš na završnu gustoću ili FG, njega uzimaš zadnja 2-3 dana iz fermentora.. ne držiš ga nego uvijek uzmeš novi.

   1. Ok, tnx. Tako nekako sam i mislio. Malo smo imali problema s prvim kuhanjem jer je vatra na štednjaku bila preslaba, temperatura 99 stupnjeva pa nije isprailo što znači i slabije pivo.Mjereno refraktometrom OG 11, na kraju FG 5 što mi se ne čini kao idealan FG.
    Sad ide drugo kuhanje s novim loncem, plamenikom i bocom pa bude to sve bolje. Tek smo počeli i još je puno kuhanja pred nama. Živio!

 15. za flaširanje i karbonizaciju…mogu li BK koristiti kao bačvu za pretakanje? u njoj direktno otopim šečer i prelijem pivo i onda iz toga u boce??

Comments are closed.