Hoću Pivo

Peračica za pranje i dezinfekciju boca

Polovica proizvodnje dobrog piva je u čistoći, pranju i sanitaciji opreme. Bez toga nema niti kvalitetnog i ukusnog piva.

Jedan od napornijih zadataka kod punjenja u boce je upravo pranje i sanitacija boca (znaju oni koji su ikad oprali više od gajbe-dvije), tako da je poželjno pridržavati se jednostavnog pravila:
bocu oprati nakon korištenja i sanitirati prije punjenja.
Na ovaj način nemate problema s pranjem je su boce uvijek spremne za punjenje.
No kako to obično biva, često se iz raznih razloga ne možemo pridržavati navedenog pravila, bilo da smo boce nekome dali pa ih dobili neoprane ili smo zaboravili ili nešto treće.
Uglavnom, problem je bio tu i trebalo ga je riješiti tako da sam odlučio izraditi peračicu i tako pojednostaviti i ubrzati pranje boca.

Princip rada na koji sam išao je cirkulacija sredstva za pranje preko potopne pumpe do peračice s uskim otvorima koji omogućuju pranje boca pod većim pritiskom.
Pumpa je smještena u posudi s grijačem upravljanim termostatom i smještena je ispod korita sudopera. Sredstvo preko pumpe i peračice ulazi u boce pod pritiskom i vraća se natrag u posudu preko odvoda korita sudopera.

Peračica je sastavljena od bakrenih cijevi i nije ju problem složiti. Sve što je potrebno su alat za rezanje bakra, plamenik/brener, pasta i žica za lemljenje. Sve to fino složite u praznu gajbu zbog lakšeg pohranjivanja i to je to.
Za male boce sam napravio okvir za boce s užim rupama, tako da boce uvijek budu na istoj visini od otvora cijevi. Razlog tome je što sam primjetio da se boce bolje operu ukoliko je dno boce malo udaljeno od cijevi čime se pojačava pritisak, za razliku kada tekućina odmah zalijeva dno boce.

Pumpa je potopna


Peračica može prati 20 boca odjednom a učinak ovisi o sredstvu kojim perete, protoku, temperaturi i vremenu pranja.
Za boce koje nisu godinama stajale, tj. za prosječno korištenje je dovoljno 10ak minuta na 50°C. Kao sredstvo možete koristiti bilo koje na bazi kisika, uključujući i ono za uklanjanje mrlja s odjeće ili se možete odlučiti za namjensko sredstvo koje se može nabaviti u trgovinama opreme i sirovina za pivarstvo.
Lužinu (natrijev hidroksid) ne bih preporučio zbog mogućnosti ozljeda budući da pumpa i cijev nisu predviđeni za ovako agresivno sredstvo.

Ukoliko se u pojedinoj boci nalazi tvrdokorna nečistoća možete produžiti vrijeme pranja ili ju oprati mehanički uz pomoć četke, ovdje se dobrim pokazala obična bušilica montirana na stalak.

Peračicu koristim i za dezinfekciju boca, s tim da se prije sanitacije mora dobro oprati kako bi uklonili ostatke sredstva za pranje i eventulanih nečistoća preostalih nakon pranja.

Za podršku stisni lajk:

Podijeli s prijateljima...
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

10 thoughts on “Peračica za pranje i dezinfekciju boca”

  1. Pumpa je 370w, prema specifikacijama izbacuje 2 m3/h na 4 m, no svaka klasična potopna pumpa će biti dovoljna.
   Dovodne bakrene cijevi su 18 mm a vertikalne 12 mm promjera.

    1. Djole, nisi dobro razumio.
     Ovo je članak u stilu “sam svoj majstor”, ideja je tu, na vama je da je realizirate, ja se ne bavim proizvodnjom opreme nego piva 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.