Hoću Pivo

Modifikacija pivske bačve

Bačve za točeno pivo su se pokazale kao izvrsna alternativa skupim inox loncima, samo ih je potrebno prepraviti da bi ih mogli iskoristiti za kuhanje piva. Ja sam od 50 litarskih bačvi napravio MLT (mash lauter tun- lonac za ukomljavanje), BK (boil kettle- lonac za kuhanje) te lažno dno za MLT.


Alat:
1. Odvijač, kacavida, šarafciger…
2. Čekić
3. Brusilica
4. List za inox od 1mm
5. Komad drvene letve (npr. 3×5 cm)
6. Par vijaka za drvo
7. Navojna šipka 8-10mm i 2 matice sa šajbama za šipku
8. Vijci s navojem koji odgovara navoju za dršku na brusilici
9. Stega (za fiksiranje vrha bačve kad budemo radili lažno dno)
 
Materijal:
1. Bačva za točeno (30 ili 50 L), ili dvije ako radite MLT i BK

Lonac za ukomljavanje

Lažno dno:
1. Bakrena cijev 15mm- 0,5 m
2. Bakrena cijev 22mm- 0,1 m
3. Bakreno koljeno 90° 15mm, ŽŽ- 2 kom.
4. Bakreno koljeno 90° 15mm, MŽ- 1 kom.
5. Bakrena redukcija 22-15mm, MŽ- 1 kom.
6. Bakrena redukcija 35-22, ŽŽ- 1 kom.
 
Odvod – spoj s lažnim dnom (s unutarnje strane bačve prema van):
1. Hermeto spoj, vanjski navoj, 1/2″-15mm- 1 kom.
ili
Hermeto spoj, unutarnji navoj, 1/2″-15mm
2. Inox mufa 1/2″- 1 kom. (ne treba ako imate hermeto s unutarnjim navojem)
3. Inox nipel 1/2″- 1 kom.
4. Kuglasti ventil 1/2″, ŽŽ- 1 kom.
5. Spoj guma-slavina 1/2″, M- 1 kom

 


Lonac za kuhanje

Dovod (s unutarnje strane prema van):
1. Bakrena cijev 15 mm- 0,2 m
2. Hermeto spoj, vanjski navoj, 1/2″-15mm- 1 kom.
3. Koljeno 1/2″ (inox ili mesing), ŽŽ- 1 kom.
4. Inox nipel 1/2″- 1 kom.
5. Kuglasti ventil 1/2″, ŽŽ- 1 kom.
6. Spoj guma-slavina 1/2″, M- 1 kom
 
Odvod (s unutarnje strane prema van):
1. Bakreno koljeno 45° 15mm, MM ili MŽ- 1 kom.
2. Hermeto spoj, vanjski navoj, 1/2″-15mm- 1 kom.
3. Koljeno 1/2″ (inox ili mesing), ŽŽ- 1 kom.
4. Inox nipel 1/2″- 1 kom.
5. T- spoj 1/2″ (inox ili mesing), ŽŽŽ- 1 kom.
6. Hermeto spoj, vanjski navoj, 1/2″-15mm- 1 kom.
7. Polikarbonatna cijev, vanjski promjer 15mm- 0,5 m
8. Kuka s navojem (može i pocinčana), promjer otvora na kuki min. 16 mm (za polikarbonatnu cijev)
9. Kuglasti ventil 1/2″, ŽŽ- 1 kom.
10. Spoj guma-slavina 1/2″, M- 1 kom

ISPUŠTANJE TLAKA IZ BAČVE

Okrenite bačvu na bok i pritisnite unutarnji prsten (odvijačem il nečim sličnim) dok sav CO2 ne izađe van. Ovo možete ponoviti nakon par minuta jer će nakon prvog ispuštanja ostati još nešto CO2 u bačvi .

SKIDANJE ČEPA

Različiti proizvođači imaju bačve s različitim čepovima (A, D, G, M, S, U sistem)

D SISTEM

Ovaj čep ćete vrlo lako skinuti.:

1. odvijačem skinite gornji prsten

2. odvijačem i čekićom udarite unutarnje ispupčenje u smjeru kazaljke na satu

3. nakon što čep popusti odvrtite koliko ide (opet u smjeru kazaljke..), kad stane palcima uhvatite ispupčenja i podignite čep, sad ga možete odvidati do kraja

S SISTEM

1. odvijačem i čekićem udarite unutarnje ispupčenje obrnuto od smjera kazaljke na satu

2. kad čep popusti moći ćete ga odvidati do kraja, na ovoj bačvi postoji osigurač koji štiti da čep ne izleti dok je bačva pod pritiskom

3. osigurač se nalazi ispod ispupčenja na kojem je otisnuto slovo “S”, najjednostavnije je metalnom cijevi (il nečim drugim dovoljno čvrstim i dugim) pritisnuti središnji prsten (ne unutarnji- uži nego onaj do njega- širi) te između zaglaviti odvijač (da bude ispod ispupčenja sa slovom “S”)

4. kad je odvijač zaglavljen, ispod ispupčenja će se vidjeti (il nadzirati) osigurač, njega lagano pritisnemo drugim odvijačem te jednostavno podignemo čep

REZANJE VRHA BAČVE

Vrh bačve ćemo odrezati brusilicom koristeći list za inox od 1 mm. Da bi dobio što pravilniji otvor napravio sam drvenu konstrukciju (od letvi) na koju sam montirao brusilicu. Potrebne su 2 duže i jedna kraća letva. Dvije duže se vijcima pričvrste za brusilicu a treća, kraća se montora na središte. Tu letvu probušimo i ispod postavimo čep od bačve kojeg za letvu učvrstimo navojnom šipkom i maticama:

Kad budete rezali, ponavljajte krugove skidajući sloj po sloj inoxa. U protivnom ćete vrlo brzo istrošiti brus a nećete dobiti pravilan krug. Bačvu napunite vodom (10ak cm je dovoljno) da bi spriječili hvatanje iskri za dno, istotako će se umanjiti zvuk pri rezanju koji nije ni malo ugodan (počastite susjede pivom dan prije da izbjegnete svađu, ako ih želite iživcirati režite jako polako, antifoni obavezni :-))

Nakon što ste izrezali vrh, rubove obratite brus (šmirgl) papirom ili keramičkim svdrlom.

LAŽNO DNO

Od vrha bačve možete napraviti lažno dno za cijeđenje sladovine. Ja sam radio rezove s listom za inox od 1 mm i za ukupno 78 rezova mi je trebalo ukupno par sati rada (ako to podijelite u dva-tri dana nećete ni osjetit napor). Vrh je najbolje stegom pričvrstit za radni stol i drugom stegom pročvrstit komad letvice prema kojoj ćemo “držati” pravac reza. Razmak između rezova iznosi oko 10 mm.

SPOJ S VENTILOM

Shema spajanja je prikazana na slici, dužine cijevi ćete možda morati prilagoditi jer ovise o dužini nipela/mufe unutar bačve:

Zalemljeni dio jednostavno ubacimo u čep od bačve…

.. i sve skupa stavimo u lažno dno, donja cijev treba biti 1-2 cm od dna bačve (u bačvi će ostati samo decilitar-dva sladovine nakon cijeđenja):

IZLAZNI VENTIL NA LONCU ZA UKOMLJAVANJE

Da bi postavili ventil prvo probušimo rupu u bačvi. Bušenje možete raditi sami ili prepustiti profesionalcu. Ukoliko se odlučite na samostalno bušenje trebate imati svdrlo za inox (tzv. step bit; stepenasto svrdlo). Otvor bi trebao biti malo iznad donjeg pregiba na bačvi zbog boljeg btrvljenja. Pri bušenju inoxa držite se slijedećih pravila:

– mali broj okretaja

– veliki pritisak

– stalno uljenje reza strojnim uljem

Kad ste probili rupu, ventil možete spojiti na dva načina:

bez varenja: kroz rupu stavite inox nipel od 1/2″ (bez prstena na sredini!), s unutrašnje strane ide silikonska gumica i inox prsten a s vanjske prsten i kontra matica od 1/2″. Važno je da uzmete silikonski prsten jer je on siguran za upotrebu u prehrambenoj industriji i podnosi visoke temperature (do 200°C).

Budući da je kod nas teško naći kontra maticu od 1/2″ (ili su jako skupe jer se koriste u nautici), možete iskorisiti mesinganu redukciju 1/2″-3/4″ koje su puno povoljnije i mogu se kupiti za svega nekoliko kuna. Na redukciji je 1/2″ unutarnji (ženski) a 3/4″ vanjski (muški) navoj, prepilajte je na pola i dobili ste kontra maticu od 1/2″.

varenjem: možete koristiti i običan inox nipel s prstenom (ili ako želite mufu), položaj prstena pri varenju nije bitan, možete ga ostaviti izvan ili unutar bačve.

Lažno dno se iznutra spaja s nipelom preko hermeto spoja, s vanjske strane na nipel se montira ventil na koji ide spoj guma-slavina.

Nastavak guma-slavina je dobar ukoliko ćete koristiti “brze spojeve” na crijevima. Ukoliko radite “gravity system” tj. za pretakanje koristite slobodan pad bez pumpi, možete uzeti i običnu slavinu od 1/2″, bez spoja guma-slavina.

ULAZNI VENTIL NA LONCU ZA KUHANJE

Ovaj ventil nije potreban ukoliko ne koristite pumpu jer ćete lijevanje sladovine raditi ili sobodnim padom ili pomoću lonca il nečeg sličnog. Ako se odlučite za varijantu s pumpama princip spajanja je isti kao kod izlaznog ventila na loncu za ukomljavanje, samo što kod ovog ventila s unutarnje strane na nipel spajamo koljeno i hermeto spoj na koji ide zaobljena bakrena cijev. Ventil je postavljen malo iznad sredine bačve.

U početku sam koristio ravnu cijev s bakrenim koljenom pri dnu, vremenom sam uvidio da se ohlađena sladovina pri whirlpoolu vraćala odmah u izlazni ventil bez miješanja tekućine (pri dnu je bila hladnija a pri vrhu lonca sladovina više temperature) tako da hlađenje nije bilo učinkovito.

Varijanta s ravnom cijevi i bakrenim koljenom

Varijanta sa zaobljenom cijevi

IZLAZNI VENTIL NA LONCU ZA KUHANJE

Ovaj ventil kao i onaj na loncu za kuhanje postavimo mali znad donjeg pregiba na bačvi. Nakon što smo postavili nipel, s unutarnje strane stavimo koljeno, hermeto spoj 1/2″-15 mm i bakreno koljeno, 15 mm,-MŽ. S vanjske strane na nipel spojimo T komad od 1/2″. Na gornji izlaz T komada stavimo hermeto spoj (1/2″-15 mm) na kojeg montiramo polikarbonatnu cijev. Pri vrhu bačve izbušimo rupu za kuku kroz koju provučemo cijev. Na drugi izlaz T komada spajamo ventil i spoj guma-slavina. Pazite da uzmete spoj s vanjskim navojem jer kuglasti ventili obično imaju unutarnji/ženski navoj.

Kad ste sve spojili, u bačvu ulijevajte litru po litru vode označavajući na polikarbonatnoj cijevi razinu tj. nivo za svaku litru.

I to je to… ne preostaje vam ništa drugo nego isprobati bačve pri slijedećem kuhanju.

Živjeli uz “Hoću pivo!!”

Za podršku stisni lajk:

Podijeli s prijateljima...
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

28 thoughts on “Modifikacija pivske bačve”

 1. Puno pozdrava iz Srbije !!!
  Oduševio si nas sa tekstom, a ćale i ja se pitamo gde je slika rakije koja je isplovila iz kazana? 🙂

   1. thx.
    Jedino ne mogu nigdje da nađem ovu polikarbonatnu cijev. Za šta se inače koristi, gdje tražiti?

   2. na loncu za kuhanje…”Nakon što smo postavili nipel, s unutarnje strane stavimo koljeno, hermeto spoj 1/2″-15 mm i bakreno koljeno, 15 mm,-MŽ.”
    pitanje jeli ovo bakreno koljeno samo nekako uvidam u hermeto spoj ili?

 2. pozdrav, već mjesec i pol dana samo čitam i to svakodnevno o kuhanju pive kod kuće pa sam odlućio probati. Nabavio sam 4 pivske bačve od 50l te ih planiram preraditi i iskoristiti za sljedeće: MLT lonac za ukomljavanje, BK lonac za kuhanje, Fermentor te HLT. Moje pitanje je sljedeće, dal mogu te bačve iskorisiti nekako drugačije ili će ovo biti dobra kombinacija? Ako imate kakav savijet oko prerade bačava rado bih naučio još više kako bi što bolje preradio svoje bačve.

  1. Zvuči jako dobro. Nije loša ideja niti navariti jednu bačvu na drugu i tako povećat kapacitet lonca za kuhanje. HLT i MLT od 50L će sasvim zadovoljavajuće servisirati BK većeg kapaciteta.

 3. Pozdrav.

  Sve pohvale sto se bloga tice.
  Imam jedno pitanje vezano uz polikarbonatnu cijev. Tijekom kuhanja sadrzaj unutar lonca i polikarbonatne cijevi nije izlozen jednakoj kolicini topline, tj. sadrzaj koji se nalazi u cijevi nece nikada zakuhati.
  Da li, prema tvome iskustvu to predstavlja problem prilikom kuhanja?

  Srdacan pozdrav iz Jaske

  1. Količina u cijevi je premala da bi imala uticaj na cijelu šaržu.

   Na molekularnoj razini bi se možda i vidjela razlika, al u praksi nikad nisam imao problem zbog toga..

 4. Puno hvala na svim savjetima. Molim te samo da objasnis u detalje i izradu kante za grijanje vode. Kroz par dana krecem sa kolegom u izradu sustava pa da nesto ne fulam . Puno hvala. Poslati cu i slike, samo mi molim te odgovori na e-mai . Jos jednom veliko hvala na ovoj stranici!

 5. Ti si takva legenda da je to strašno!

  Ostaje mi još samo onaj sigurnosni ventil koji si koristio za fermentiranje stout-a na videu. (koji si podesio da na 1.5 bara pušta) zamolio bih te još samo da mi kažeš gdje to nabaviti pa ću mu redukcije i ostalo već sam staviti. Puno puno puno hvala. kada bude gotovo staviti ću slike da vidiš što si potaknuo 😉 ( a da ne kažem da ću ti poslati i pivu kada ju složim 😉

 6. Pitanjce, nakon ukomljavanja prilikom istakanja sladovine na donju pipu lonca za ukomljavanje ne istekne sva sladovina vec samo cca pola. Ostatak se spusti ispod grainbeda i bez pumpe ne ide na pipu van. Cijeli sustav je slozen tocno po uputama koje si dao. Isto se dogodi i nakon ispiranja. Imas kakav savjet? Puno hvala 😉

  1. To se ne bi smjelo događat, da ti možda ne povuče zrak kad se razina sladovine spusti ispod gornjeg dijela cijevi i tako prekine tok..
   Ako su cijevi u redu onda je problem slad koji je previše sitan i nabijen pa uspori cijeđenje.

 7. Darko može jedna pomoć.
  Kupio sam baš sve po tvojoj specifikaciji. Ima jedan mali problemčić. Polikaronatna cijev je fi 16, a t spoj je 15. Ne ide mi cijev kroz… Kako je natjerati?

  1. jbg.. trebalo je pisat 15 mm..
   uzmi grublji brus papir, izbrusi malo cijev i uz pomoć silikonske il druge masti ga navuci, ić će to.
   Ispravak slijedi.. sorry!

 8. Pozdrav!
  Gdje nabaviti dijelove potrebne za napraviti odvode i dovode na bacvama? Pogotovo te hermeto spojnice. Prošao nekoliko dučana il to ne drže, il ni ne znaju kaj je to. Bar u ZG. Pozdrav

 9. Pozdrav,
  svaka čast na stranici i trudu. Zanima me detaljnije o varenju na loncu za kuhanje. Da li je u redu zavariti sa bilo kojim švajs aparatom sa inox elektrodama ili je proces malo zeznutiji? Kog god pitam, nitko se ne usudi variti inox jer ne znaju točan proces.

 10. Hvala ti na svemu!!!
  Radio sam po tvojim uputama,aj,uz male varijacije na temu,al svejedno. Puno si mi pomogao,svaka cast za trud.

Comments are closed.