Hoću Pivo

Izolacijski Ale

Uz fermentaciju lakše podnesi izolaciju

Kako i nama u Familia Craft Pivovari ovi izolacijski dani prolaze prilično sporo, u suradnji s web shopom Sve za pivo osmislili smo recept za jednostavo a opet ukusno pivo koje možete napraviti doma, većinu opreme posjedujete u kuhinji dok ostalo možete kupiti u web shopu. Momci iz shopa su se odrekli zarade i odredili cijenu sirovina samo da pokriju troškove, respekt! Pohvala i dizajneru Ivanu Perkovu koji je bez naknade osmislio logo i napravio grafiku.

Raditi ćemo jedno izrazito pitko pivo iz stila Blonde Ale, s cca 5.2% alkohola i 25 IBU. Kažem cca jer će završne vrijednosti ovisiti o opremi, profilu vode, pH itd, no ne morate se s tim opterećivati jer razlike neće biti velike.
Uglavnom, Blonde ale je lagano, svijetlo pivo, s dovoljno kompleksnosti da bude drugačije od lagera.


Sastojci:

Sirovine ćete pronaći ovdje: Izolacijski Ale

Pilsner Weyermann- 2,40 kg
Light Crystal Pauls- 0,10 kg
Magnum- 6 g
Styrian Golding- 10 g
US05- 1 kom

Opcionalno:
Hmelj Cascade- ukoliko želite citrusnu aromu dodajte Cascade u suhom hmeljenju u količini od 3-10 g/L (za blagu aromu 3 g je dovoljno, ako želite intezivniju aromu dodajte barem 5 g)

_______________________________________________________________

Količina nakon kuhanja- 10 L 
OG= 1.051
IBU= 25
EBC= 12
FG= 1.011
ABV= 5.2%

_______________________________________________________________

Ovo pivo ćemo raditi tzv. BIAB metodom.
BIAB ili “Brew In A Bag” je proizvodnja piva od ječmenog slada s tim da ovdje umjesto u posebnoj posudi, ukomljavamo u vreći u loncu za kuhanje. Nakon ukomljavanja jednostavno uklonimo vreću sa sladom i nastavljamo kuhati u istom loncu, bez ispiranja slada.

PRIPREMA

Od opreme su nam potrebni:

      1. Lonac (20 L ili 12 L). Količina sirovina iz kompleta predviđena je za 10 L gotovog piva za što je potreban lonac od 20 L. Ukoliko nemate dovoljno velik lonac jednostavno prepolovite količinu i napravite dvije šarže po 5 L u loncu od 12 L
      2. Vrećica za pranje rublja (3 ili 5 kg), ako nemate vrećicu može poslužiti i cjedilo dovoljno veliko da u njega stane slad
      3. Kuhača
      4. Posude za fermentaciju, ovo mogu biti i plastične boce za vodu od 5 L (za 10 L piva potrebna je posuda od 13-15 L, za 5 L piva potrebna je posuda od 7-10 L. No ukoliko nemate jednu veliku možete koristiti i nekoliko manjih posuda, npr. 2 od 5 L za 5 L ili 3 od 5 L za 10 L piva). Imajte na umu da nam treba veća posuda od količine piva koju radimo zbog pjene koja nastaje pri fermentaciji.
      5. Aluminijska folija
      6. Termometar
      7. Hidrometar
      8. Mjerni cilindar
      9. Krunski čepovi i čepilica

Opcionalno:
1. Silikonsko crijevo (za pretakanje)
2. Vrećice za kuhanje hmelja (dobijemo bistriju sladovinu)
3. Automatski sifon (za pretakanje)
4. Punjač boca (za punjenje boca)

– Za 10 L piva potreban je lonac od min 20 L, za 5 L min 12 L
– Za hlađenje ćemo koristiti led pa zamrznite nekoliko litara vode, dovoljno je do 5L, možete ju smrznuti i u vrećicama za smrzavanje
– Operite lonac, vrećicu (u vrućoj vodi) ili cjedilo, kuhaču, posude za fermentaciju
– Pripremite 2 L otopine za dezinfekciju, ako nemate sredstva poput Izosan ili Dezisan možete koristiti i 70% alkohol (1 dl će biti dovoljno)


POSTUPAK

      1. U loncu zagrijte 17 L vode na 73°C (ili 10 L ako radite 5 L piva), stavite ječmeni slad u vreću i dodajte ga u lonac. Ako je vreća dovoljno široka preporučujem da vrhom vreće obujmite lonac i tada dodate slad radi lakšeg mješanja. Ako koristite cjediljku, stavite ju u lonac i dodajte slad u nju.
Nakon toga dobro promiješajte kako bi razbili grude slada s tim da izbjegavate štrapanje i prozračivanje. Izmjerite temperaturu komine, trebala bi biti između 66°C i 67°C. Ako je iznad dodajte malo hladne vode, ako je ispod pogrijte lonac.

      2. Svako 20 minuta promiješajte kominu i provjerite temperaturi, te pogrijte do željenih 66-67°C

      3. Nakon 60 minuta povećate temperaturu na 75°C slijedećih 10 minuta.

      4. Po isteku 10 minuta spremni smo za podizanje vreće/cjediljke, budući da je slad upio dobar dio vode ocijedite ga, ako ste ukomljavali u vreći nemojte previše stiskati vreću, dovoljno je da se gravitacijski ocijedi. Po potrebi dopunite vodom do ukupnih 16.5 L (ili 10 L ako radite 5 L)

      5. Dodajte hmelj Magnum (ako ste kupili vrećice, stavite ga u jednu i dodajte u sladovinu). Zagrijte sladovinu do ključanja, kada proključa upalite alarm i namjestite ga na 55 minuta. Prilikom kuhanja je važno da sladovina svo vrijeme kuhanja ključa.

      6. Nakon 55 minuta dodajte hmelj Styrian Golding (po mogućnosti u vrećici) te kuhajte još 5 minuta. Znači ukupno vrijeme kuhanja je 60 minuta.

      7. Stavite lonac u sudoper u kojeg ste prethodno dodali led i vodu, te ohladite sladovinu na 17-22°C. Od ovog trenutka sve što dolazi u konktakt sa sladovinom mora biti dezinficirano.

      8. Prelijte sladovinu u dezinficirane boce za fermentaciju, promućkajte svaku bocu 1 minutu i dodajte kavasac.

      9. Boce ne smijete začepiti, nego otvor prekrijte aluminijskom folijom da CO2 može izaći van a kukci i bakterije ne mogu unutra. Držite ih koliko je moguće na temperaturi 18-20°C slijedećih 7-10 dana, nakon toga 2 dana za redom izmjerite gustoću. Ukoliko je vrijednost jednaka oba dana pivo je spremno za punjenje u boce. PAko imate uvjete stavite pivo u frižider ili na hladno mjesto kako bi kvasac pao na dno. Ukoliko ste uzeli i Cascade za suho hmeljenje  dodajte ga u posudu nakon 5 dana vodeći računa da ukupna količina bude 3 g/L.

      10. Operite i dezinficirajte boce te sve što dolazi kontakt s pivom. U svaku bocu dodajte šećer u količini 7g/L ili 3.5 g/0.5L i pretočite pivo iz posude za fermentaciju. Drugi i bolji način je da svo pivo prvo pretočite u posebnu posudu u koju ste prije dodali otopinu šećera kako bi se dobro izmješala, te punite boce iz te posude. Ovdje će dobro doći autosifon i silikonsko crijevo, no ukoliko ih niste kupili možete koristiti gumeno crijevo i klasični način pretakanja: jedan kraj crijeva uronite u pivo, drugi kraj savijte i napunite s dezinfekcijskim sredstvom, kada ovaj kraj spustite ispod razine drugog kraja sredstvo će iscuriti i povući pivo, uz pomoć npr. štipalice za vrećice ili ako možete prstima pritisnite crijevo tako da zaustavite protok prije punjenja slijedeće boce.

      11. Boce začepite u ostavite 3 tjedna na temperaturi od cca 21°C. Nakon toga ih stavite 1-2 dana u frižider.

      12. Uživajte, pogotovo ako prvi put radite jer samo jedno je prvo pivo!

Za podršku stisni lajk:

Podijeli s prijateljima...
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.